10 vinkkiä perhelomalle!

Ihanaa aurinkoista sunnuntai-aamupäivää! Upeaa kuinka ilma jälleen muuttui astetta (aika montakin astetta) keväisemmäksi. Tämä viikonloppu on saanut hymyn vihdoin korviin järkyttävän jetlagin ja reissun jälkeisen minimasennuksen jälkeen. Heti kun ulkona paistaa edes hetkittäin aurinko mieli virkoaa ja elämä näyttää parempia puoliaan.

Onhan se nyt järjetön kontrasti siirtyä pimeään ja räntäsateiseen arkeen kehoa hellivän lämmön ja huolettomuuden jälkeen. Loma poissa omasta kaupungista (mielellään koko maasta) on ainakin mulle ainut tapa yrittäjänä päästä irti töistä ja arjen oravanpyörästä. Täällä ollessa etätyöt helposti seuraavat mukana ja lomamoodiin on vaikea päästä. Sitten toisaalta kun sinne pääsee, on arkivaihdetta todella vaikea kääntää jälleen päälle. Asiaa ei todella auta luihin ja ytimiin menevä kylmyys ja pimeys kotiin palatessa.

Onneksi viikon mittainen orientoituminen on nyt tuottanut hedelmää ja to do-listasta on pyyhitty jo ensimmäiset taskit ylitse. Palatakseni kuitenkin (kuin kiusallaan) takaisin lomafiiliksiin…haluan jakaa meidän perheen vinkit yhteiselle lomareissulle. Mitä kannattaa huomioida pienten lasten kanssa lomamatkalla lämpöön. Alle luettelen 10 vinkkiä meiltä teille jotka moista ”hullunhommaa” suunnittelee niin kuin eräs minulle reissusuunnitelmiamme kommentoi :D.

10 vinkkiä perhelomalle lämpöön

  1. Valitse hotelli tarkoin. Kohteellakaan ei ole niin väliä kunhan hotellilla kaikki tarvittava löytyy ja pelaa. Hotellin ei tarvitse olla 5 tähden luksusmajoitus vaan 3,5-4 tähteä riittää kunhan hieman tutustuu hotellin antiin. Meidän 3,5 tähden majoitus oli  toimiva ja todella kaunis. Mieli lepäsi ja palvelut pelasivat riittävän hyvin. Hotelleja kannattaa silmäillä ajan kanssa sillä helmiä löytyy varmasti.
  2. Varmista, että hotellilla on lapsille käypä uima-allas. Meidän hotellihuoneesta oli käynti suoraan altaaseen joka osoittautui ihan mahtavaksi ratkaisuksi lasten kanssa. Ei tarvinnut raahata allas-alueelle kimpsuja ja kampsuja sillä omaan huoneeseen pääsi pari rappusta nousemalla. Pissihädät ja vauvan päiväunet hoituivat omassa huoneessa ja varjoisa oman huoneen poolside terassi toimi loistavana paikkana hengailuun tytön kanssa esikoisen puljatessa vieressä altaassa. Ayla nukkui päiväunet ilmastoidussa huoneessa ja sillä aikaa toinen meistä pystyi nauttimaan allasfiiliksestä huoneen omalla terassilla toisen pulikoidessa esikoisen kanssa altaassa.
  3. Hanki lapsille pitkähihaiset uimapuvut sillä tunnit vierähtävät altaalla kuin huomaamatta. Huolimatta 50 kertoimisesta rasvasta muutaman tunnin oleilu vedessä on liikaa lapsen herkälle iholle. Pitkähihainen uimapuku antoi pari tuntia oleiluaikaa lisää vedessä Milanille. Poika olisi viihtynyt siellä vaikka aamusta iltaan joten pitkähihainen uikkari oli ihan must juttu.
  4. Aloita vahvojen maitohappojen (useaa eri maitohappokantaa sisältävät) nauttiminen koko perheen voimin pari viikkoa ennen matkaa ja syökää niitä perheen kanssa koko matkan ajan. Jokin taika niillä täytyy olla sillä me vältyttiin jälleen ilman minkäänlaista vatsapöpöä niin kuin jokaisella aikaisemmallakin reissulla.
  5. Ota huomioon erilaisten ruokien ja pitkien lentojen aiheuttama mahdollinen ummetus sekä aikuisilla, että lapsilla. Meillä oli onneksi mukana jauhemaista lapsille soveltuvaa Pegorionia jota käytimme reissussa sekä lapsille että aikuisille. Riittävien kuitujen saaminen lomareissulla saattaa olla hieman haastavaa ja herkkävatsainen saattaa reagoida ikävällä ummetusvaivalla ruokavaliomuutokseen. Thank god for our friend Pegorion :D!
  6. Jos suuntaat vastaavilla leveysasteilla (Aasia yms) rannalle valitse lasten kanssa hieman tuulisempi ranta jossa kuumuus ei ole liian rajua. Rannalla kuumuutta ei oikein pääse pakoon ja hieman kaukaisempi ja tuulisempi ranta osoittautui juuri sopivaksi pienten lasten kanssa. Rantaviivaan ei käynyt liian suurta aallokkoa joten Milan pystyi lilluttelemaan hyvin rantavedessä ja nauttimaan meriveden lämmöstä. Kyllä, merivesi oli suorastaan kuumaa rannan tuntumassa tähän aikaan Thaimaassa.
  7. Jos mahdollista vuokraa auto. Autolla on aika suurella todennäköisyydellä itse turvallisempaa ajaa kuin paikallisten 150km/h suhaavien paikallisten kyydissä ilman turvavöitä ja lasten istuimia. Autolla näkee ja kokee paljon enemmän. Kun mukana on navigaattori suunnistaminen on ihan simppeliä ja kohteeseen löytää kyllä ennemmin tai myöhemmin. Keskipäivän paahteessa ilmastoitu auto oli suhteellisen mukava tapa liikkua sillä toisinaan tuk tukia odotellessa koko porukka meinasi sulaa tienposkeen. Ps. Vuokraa auto hyvissä ajoin jo valmiiksi lentokentälle odottamaan!
  8. Ota vauvalle mukaan matkarattaat joissa on mukava nukkua. Meillä oli lainassa ystävän city mini GT Baby joggerit jotka taittuivat yhdestä kahvasta kasaan. Rattaiden selkänojan sai kuitenkin täysin makuuasentoon joten Ayla otti päikkyjä vaunuissa päivittäin. Milloin ostoskeskuksessa milloin rannalla.
  9. Pidä lapset välittömässä läheisyydessä koko ajan.  Maailmalla sattuu ja tapahtuu joten lasta ei koskaan saa jättää edes muutaman metrin päähän itsestä ilman näköyhteyttä. Meillä ei kylläkään jäänyt muuta kuin positiivia kokemuksia tuntemattomista ihmisistä jotka ottivat lapset vastaan kuin ominaan ja olivat niin ystävällisiä lapsiperheille, että Suomessa saisivat monet ottaa heistä oppia. Thaimaalaiset ovat ihania ihmisiä! 
  10. Nauti kuitenkin rohkeasti uudesta kulttuurista ja liiku myös lasten kanssa näin halutessasi. Lasten kanssa lomailu on osaksi asenne kysymys ja aina kun muistaa kotosuomen pukemisrituaalit/rimpuilut sekä tekemisen puutteen lasten kanssa huonolla säällä on helpompi niellä reissun pikkuhankaluudet lasten kanssa. Meidän loma lämmössä lasten kanssa oli ainakin ihana ja suosittelen sitä kyllä ihan kaikille! Rohkeutta ja viitseliäisyyttä eteleänmatka lasten kanssa kieltämättä vaatii, mutta on kyllä jokaisen harmaan hiuksen arvoinen kokemus :). Lapset nauttivat joka hetkestä ja vanhemmat pääsivät irti arjen pyörityksestä.

 

Khop khun khâ! Suomeksi kiitos!

Thaimaa sinä olit meille hyvä jälleen <3.

Iisa & co

Facebook: Meren kainalossa blog / Instagram: iisanihtila /Snapchat: iisa.nihtila

Blogit.fi: meren-kainalossa Bloglovin: meren-kainalossa-14523869

merenkainalossa blog