10 faktaa kasviksista!

Tiesitkö sinä, että

1. Runsaasti kasviksia sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua sekä sydän- ja verisuonitauteihin että syöpiin (Duodecim terveyskirjasto)

2. Kasvikset osana terveellistä ruokavaliota ja muita terveitä elintapoja auttavat myös hallitsemaan ja alentamaan sekä verenpainetta että veren kolesterolipitoisuutta. (sydän.fi)

3. Hedelmät ja kasvikset sisältävät vitamiineja ja mineraaleja, ravintoaineita joista kehosi toiminta on täysin riippuvainen. Terve verisuonisto, hermosto, lihakset, luut, iho, aivot ja henkinen tasapaino – siinä muutama kohta elimistössä jotka tarvitsevat vitamiineja ja mineraaleja toimiakseen hyvin. Osaa vitamiineista täytyy nauttia päivittäin sillä keho ei voi varastoida niitä.

4. Huolellisesti koostettu ja monipuolisesti toteutettu kasvisruokavalio on OIKEIN TOTEUTETTUNA terveellinen ja turvallinen valinta iästä ja elämänvaiheesta riippumatta – se sopii myös raskaana oleville, imettäville, vauvoille, taaperoille ja kasvavassa iässä oleville (vegaaniliitto)

5. Aloittelevan kasvissyöjän kannattaa säilyttää ruokavaliossaan maito, kala ja kananmuna, mikä helpottaa ruokavalion suunnittelua. Kaikkein eniten paneutumista vaatii vegaaniruokavalio jossa syödään ainoastaan kasvikunnan tuotteita. Ensin mainitulla lacto-ovo-pesco versiolla meidän tie on alkanut ja ennenkuin olemme perehtyneet juurta jaksain ja totuttaneet vatsaamme tähän ruokailutapaan katsomme haluammeko edetä täysvegaaneiksi vai pitää tämän hieman monipuolisemman linjan. Jos nauttii kalaa, kananmunaa, sekä maitotuotteita ruokavaliosta tulee automaattisesti täysipainoinen.

6. Olympiavoittajat Paavo Nurmi ja Carl Lewis olivat aktiiviurallaan kasvissyöjiä? Triathlonistit Dave Scott ja Ruth Heidrich ovat vegaaneja ja kumpikin heistä on voittanut Ironman-kilpailun kuusi kertaa. Lukuisat muutkin vegaanit, kuten kehonrakentaja Robert Hazeley, ovat menestyneet huippu-urheilussa. Suomalaisista vegaaniurheilijoista tunnetuin lienee Harri Nieminen, joka on thainyrkkeilyn amatöörisarjan maailmanmestari. Kasvissyönti ja veganismi eivät siis ole este kovillekaan urheilutuloksille (vegaaniliitto).

7. Lihan jättäminen pois ei tarkoita proteiinien puutetta. Hyvänlaatuista proteiinia saadaan, jos ruokavalio sisältää sekä täysjyväviljaa että palkokasveja, kuten papuja, linssejä tai herneitä sekä erilaisia pähkinöitä ja siemeniä.

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti jo nyt ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa, myös meillä Suomessa. Voimme kuitenkin edelleen hillitä ilmastonmuutosta, ja myös sinä voit olla mukana. Vaikuttavat ilmastoteot eivät ole vaikeita. -WWF

8. Ilmasto on muuttunut täällä Pohjolassa aikaisemminkin pitkien aikakausien aikana, esimerkiksi jääkausien vahvistuessa ja heikentyessä. Mutta nykyisen muutoksen vauhti ylittää kaiken aikaisemmin koetun. (WWF.fi) Ilmastonmuutos etenee hillitöntä ja odottamatonta vauhtia ja on saavuttanut myös Suomen. Meret eivät välttämättä enää jäädy ja luminen talvi jää useasti vain unelmaksi. WWF auttaa esim. Suomessa vähälumisista talvista kärsivää saimaanorppaa kolaamalla norpille keinopesiä. Järkyttävää eikö totta?

9. Nykyisellä peltoalalla pystyttäisiin ruokkimaan jopa 9 miljardia ihmistä, jos vilja syötettäisiin ihmisille eikä kierrätettäisi eläinten kautta. Maailmassa olisi jopa kaksinkertainen määrä ruokaa nykyiseen verrattuna, jos kaikki tuotettu ruoka käytettäisiin ihmisten ravinnoksi.Ihmisravinnoksi kelpaavan ruoan kierrättäminen eläinten kautta on täysin turhaa luonnonvarojen haaskaamista, koska pystymme käyttämään ravintoaineet hyödyksi suoraan kasviksista. Tällä hetkellä ihmisen ravinnoksi menee vain noin puolet tuotetusta kasviproteiinista.

10. Jatkuvasti kasvavalla lihan, maitotuotteiden ja kananmunien tuotannolla on suora vaikutus ilmastonmuutokseen. Maailmanpankin tutkijoiden mukaan eläintuotanto aiheuttaa jopa 51 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Esimerkiksi Suomen peltoalasta 80 prosenttia on rehu- ja eläintuotannon käytössä. Silti valkuaisrehuomavaraisuutemme on vain 15 prosenttia. Vuosittain tuodaankin Suomeen 150 000 tonnia soijaa ja 100 000 tonnia rapsipuristetta karjan rehuksi. Sademetsiin hakatuilla pelloilla kasvatetusta soijasta 85 prosenttia menee Eurooppaan eläinten rehuksi. Koko maailman mittakaavassa eläinkunnan tuotteiden kulutukseen liittyviä päästöjä muodostuu enemmän kuin liikenteestä!

Ruokailutottumusten muuttaminen on yksi avaimista. Vaikka toisinaan tuntuu, että yksittäinen ihminen ei voi vaikuttaa suurempien rattaiden pyörimiseen ei näin kuitenkaan ole.
Auttaa jo ottaa edes yksi askel kohti oikeaa suuntaa. Pian saattaa huomata, että polku johdattaakin suuremmille väylille. Tukemalla ympäristöystävällisiä tuotteita pakotamme pikkuhiljaa suuret yritykset valmistamaan sitä mikä myy. Todellisuudessa yhden ihmisen rooli on mittaamattoman suuri. Voit vähentää ruoan ilmastovaikutuksia helposti päivittäin suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota, pitämällä ruokahävikin minimissä sekä suosimalla kausiruokaa. Mikä parasta tämä on meille täysin ilmainen tapa vähentää päästöjä kalliiden investointien sijaan. Muita luontoa säästäviä toimia löydät mm. sivustolta wwF.fi.

Mulla on teille vinkki jolla meidän matka kasvisten lisäämiseen alkoi kuin itsestään. Puoli kiloa päivässä saattaa monesti olla haasteellinen määrä syödä kasviksia. Eikä kysymys ole edes välttämättä halun puutteesta vaan kiireisestä elämästämme joka ei anna tarpeeksi aikaa niiden nautiskeluun. Jopa hevosella kuluu paljon aikaa kasvisten syömiseen, saatikka ihmisellä jos niiden pureskelu tehtäisi oikeaoppisesti jauhamalla purukalustolla minimissään 20kertaa/suullinen. Riittävä kasvisten syönti on siis ymmärrettävästi ihmiselle monesti haasteellista.

Meidän perheeseen rantautui laadukas sähköinen Wilfan mehupuristin ja tämän jälkee paluuta ei enää ole ollut. Teemme päivittäin koko perheelle kasvis/hedelmämehua jonka avulla kasvisten määrää on helppo lisätä perusruokailuun. Vaikutukset vireystilaan ovat olleet niin mahtavat, että päätettiin lisätä kasviksia ruokaan muutenkin ja vähentää lihan kulutusta. Eksyttiin katsomaan pari dokumenttia (Netflix; Fat, Sick and nearly dead, Netflix; What the health, Yle areena: Before the flood) ja varmistuttiin siitä, että hyvän olon plussana ollaan todellakin oikealla tiellä.

Kannustan kaikkia ainakin lisäämään oikeaoppista kasvisten lisäämistä ja vähentämään lihan kulutusta. En kritisoi muiden valintoja ja toivon ettei kukaan vastaavasti kritisoi meidän valintoja. Niin minun blogistani kuin tv:ssä näytetyistä dokkareista voi inspiroitua näin halutessaan. Jokainen vastaa omista valinnoistaan emmekä voi vaikuttaa muiden tekemisiin muuta kuin raivaamalla itse tietä ja toivoa, että mahdollisimman monen polku alkaisi kulkea samaan suuntaan. Tämä on aihe jonka koin tärkeäksi tuoda blogiin ja toivon, että sillä olisi edes muutamaan ihmiseen jonkinlainen ajatuksia herättävä vaikutus.

Mekään emme vielä voi tietää kuinka tällainen ruokavalio meidän perheen herkille vatsoille käy, mutta yksi asia on varmaa. Lihan kulutusta tulemme vähentämään reilusti ja kausikasvisten kulutusta lisäämään vähintään yhtä paljon. Parin viikon kokemuksella kasvispainotteisesta ruokavaliosta ja jokapäiväisistä tuoreista vihannes/hedelmämehuista mulla erittäin positiivinen kokemus. Vireystaso on aivan toista luokkaa kuin aloittaessa. Kehossa tuntee ravintoaineiden ja mineraalien vaikutuksen hyvin nopeasti.

Tsemppiä jokaisen arkeen ja jaksamista kiireiden keskelle arkiviikkoon! Muista kuitenkin, että ruoka on polttoaineesi ja sen turvin jaksat arjen haasteet paljon paremmin :). Kaikkea ei todella tarvitse muuttaa kerralla oman kehon kuuntelua niin tässä kuin muissakaan asioissa ei kannata unohtaa. Yksi askel oikeampaan suuntaan riittää ja toisen askeleen voit ottaa kun olet siihe itse valmis.

Iisa

Facebook: Meren kainalossa blog / Instagram: iisanihtila

Blogit.fi: meren-kainalossa Bloglovin: meren-kainalossa-14523869

merenkainalossa blog