9 flunssan hoito vinkkiä!

Mukavaa laskiassunnuntaita! Joko siellä on pulkan pohjat rasvattuna ja pullataikina turpoamassa? Täällä ollaan oltu flunssan kourissa, hoidettu lapsia ja ryystetty nenää koko porukan voimin muutaman päivän ajan joten toistaiseksi meidän laskiaisviikonloppu on kulunut pullien syönnin merkeissä. Jospa sitä tänään uskaltaisi jo lähteä hieman ulkoilemaan lasten kanssa!

Meillä koko alkuviikko meni siis kurkunpääntulehduksen kourissa kuopuksen kanssa. Mukaan mahtui sairaalareissua, yön pitkiä tunteja ja avoimen ikkunan vieressä vietettyjä hetkiä. Laryngiitti on kamala tauti noilla pienillä sillä se turvottaa limakalvot helposti aivan umpeen. Kiitos Carean päivystyksen ihanien hoitajien Ayla hengitteli avaavaa ”taikahöyryä” reippaana tyttönä, söi kiltisti jugurtin seassa kortisonitabletit ja me päästiin kotiin heti kun saturaatio arvo saatiin nousemaan oikeisiin lukemiin.

Seuraavana olikin sitten esikoinen joka haettiin perjantaina kesken päivän kotiin huonovointisena. Hänellä taisi olla kuitenkin vain joku yhden päivän kuumeilu sillä jo eilen hän oli kuumeeton ja pirteä. Itselleni kurkunpääntulehdus iski pe-la yönä ja tuohon piinaavaan kipuun ei tuntunut auttavan pelkkä tulehduskipulääke vaan jouduin molempina öinä lisäksi ottamaan vielä paracetamolia. Tuolla combolla talttuu kyllä kipu kuin kipu. Tästä tulikin mieleeni kertoa muutaman vinkki sairastuvalle kotosalle, vaikka lääkkeiden määräämisen jätänkin hoitohenkilökunnalle :).

9 VINKKIÄ FLUNSSAN HOITOON

Tuuletus tai hetken hengittely kylmällä ilmalla

Kylmä ilma lievittää limakalvojen turvotusta ja täten helpottaa tukkoisten ylähengitysteiden avaamisessa. Meillä nukuttiin osa yöstä paksun viltin alla sohvalla ikkunan ollessa rakosillaan jolloin rauhoittavaa kylmää ilmaa pääsi tytön hengitysteihin. Pieni rakas nukahti syliini peiton alle kuin kengurun poikanen emonsa pussiin muutamassa minuutissa kurkunpään auettua kunnolla. Jäätelö on myös erittäin toimiva laskemaan turvotusta ja mehujäästä saa myös kivasti samalla nesteitä. Mehujäitä voi tehdä itse helposti vaikka hedelmämehusta.

Höyryhengittely suihkussa kuuman kattilaveden sijaan

Tämä tapa on monesti jopa tehokkaampi ja ennekaikkea lasten kanssa turvallinen tapa hengitellä höyryä. 10min suihkussa oleilun jälkeen suihkuhuone alkaa höyrystyä oven ollessa suljettuna. Ei luontoa säästävin tapa, mutta hätä ei lue lakia ja keinoja ei kaihdeta meillä kun lapsi sairastaa. Veden kulutusta voi säästää laittamalla lapsi lämpöiseen kylpyyn pesuhuoneen höyrystämisen jälkeen.
Ilmankostutin huoneessa toimii myös eri hyvin jos sellainen sattuu taloudesta löytymään.

Puuhaa energiaa tappamaan

Kun perheessä sairastetaan porukalla saattaa lapsilla olla lääkkeen ansiosta paljon energiaa. Sitä voi tuhlata esim. rakentelemalla legoja tai muovailemmalla vaikka taikahiekkaa tai muovailuvahaa. Lautapelejä voi pelata koko perheen voimin ja maalaaminen/piirtäminen on myös aina hauskaa hommaa. Jos lapset ja vanhemmat ovat suhteellisen pirteässä kunnossa voi sairastuvassa leipoa jotakin yhdessä ja kuluttaa energiavarastoja pullataikinaa näpräten. Näin laskaisena sehän on suorastaan ainut vaihtoehto :).

Sairastupa elokuva tai sarjat
Me ollaan käytetty nettivuokraamoa silloin tällöin ja varsinkin kipeänä ei ole jaksamista eikä mahdollisuutta lähteä perinteiseen vuokraamoon. Netistä vuokraaminen onnistuu äly tv:llä tai vaihtoehtoisesti jonkin viihdepalvelun kautta. Meillä äly tv:ssä on myös näppärä Chrome Cast liitin joka vastaanottaa tv:n näyttöön ohjelmia mobiililaitteiden kautta. Voits siis katsella samoja ohjelmia äly tv:stä kuin mobiililaitteestasi. Näppärä vekotin eikä edes kovin kallis (alle 40€). Netflixistä löytyy myös kattava valikoima ohjelmia vauvasta vaariin!

Kuuma 100% kaakao

Kaakaossa on paljon tärkeitä ravintoaineita. 100% kaakaosta tehty juoma on paitsi superterveellinen myös maistuva lastenkin suuhun. Vahvassa kaakaossa on myös erittäin korkea sinkkipitoisuus! Lisäksi on toki laitettava jotakin makeutusta ja pohjalle itse käytän esim. kauramaitoa.
Itse suosin perinteistä inkivääri-sitruuna vettä jonka valmistan raastamalla inkivääriä ja puristamalla puolikkaan sitruunan mehun kupilliseen kuumaa vettä. Reilu teelusikallinen hunajaa kyytipojaksi. Tämä combo on lasten suuhun liian voimakas joten raaka-kaakao on perheen pienimmille pehmeämpi valinta.

Tuorepuristettu mehu

Itse prässättyä mehua teemme mehustimella useamman kerran viikossa. Varsinkin sairaana mehuun on helppo lisätä kaikkea c-vitamiinpitoista sekä sinkkiä sisältäviä ainesosia kuten suurin osa vihreistä raaka-aineista (esim. pinaatti). Mehun sijaan voi myös kokeilla kiinteä ravintoa helpommin alas menevää smoothieta johon voi myös lisätä tärkeitä ravinto-aineita.

Kevyet vaatteet ja luonnomateriaalipeite

Kuumeessa kannattaa riisua kaikki ylimääräinen vaate joka kerää lisää lämpöä kehon ympärille. Sen sijaan ilmava ja kosteutta keräävä luonnonmateriaali peite pitää olon lämpöisenä, mutta ihon viileänä ollessaan kosketuksessa paljaan ihon kanssa. Älä kuitenkaan unohda asianmukaisia kuumelääkkeitä ja vanha legenda, että niiden käyttö pidentäisi taudin kestoa EI PIDÄ PAIKKAANSA. Lapsella kuumeen alentaminen on viimeistään 38,5-39 asteen tietämillä ehdottomasti tarpeen, koska kuume lisää nestehukkaa ja pieni lapsi on aikuista alttiimpi kuivumiselle. Meillä on jo pitkään ollut käytössä lapsille 12h vaikuttava tulehduskipulääke joka Naprokseeni joka on varsinkin yö-aikaan äärimmäisen toimiva.

Sängynpäädyn kohottaminen

Tämä toimii sekä aikuisilla, että lapsilla. Se helpottaa tukkoisuuden sekä yskän oireita ja meillä ensimmäinen toimenpide lasten ollessa tukkoisia on sängynpäädyn kohottaminen esim. sängyn jalkojen alle asetetuilla suurilla kirjoilla tai korokepaloilla.

Hyvä käsihygienia

Käsiä tulisi pestä vähän väliä jotta ihon pinnan bakteerikanta pysyisi sellaisena ettei se ole viruksille otollinen. Käsien pesu oikeasti auttaa flunssakausina todella paljon ja itse olenkin säästynyt koko syksyn liikkeellä olevilta pöpiltä sillä pesen käsiä ja pelaan desiainieden kanssa töissä jatkuvasti.

Kuitenkaan oman lapsen yskäistessä sylissä kasvoille kasan kurkunpääntulehduslimaa, ei voi olettaa käsien pesukaan pelastavan tilannetta :D.

Flunssassa on myös yksi mukava puoli. Pakkolepo ja kotona tekee ihmiselle välillä ihan hyvää. Vaikka kotitoimistoa on pakko näpyttää hieman, saa asiat kuitenkin tehdä ilman kireää aikataulua sillä kaiken ylimääräisen olen karsinut pois. Ollaan polteltu kynttilöitä ja makoiltu lasten kanssa viltin alla, tämä on välillä tarpeellista ja ihanaa <3.

Instagram: iisanihtila
Facebook: Meren kainalossa -blog

merenkainalossa blog

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *