Treenitiistai: Miten voit liikkua lapsen kanssa?

On tiistai ja treenipostauksen aika :). Tällä kertaa heitetään salikassit naulaan ja lähdetään hyötyliikkumaan lasten kanssa! Otetaan mukaan ripaus leikkimielisyyttä ja uteliaisuutta niin kuin lapsilla on tapana liikkuessaan. Haastetaan itsemme ottamaan ilo ja hyöty irti lapsiperhearjesta ja liikutaan yhdessä. Ajattelin tänään pureutua liikkumiseen lasten kanssa sillä pian 4-vuotta täyttävän pojan vanhempana edessä on aika monta lajia joihin poika pitää tutustuttaa ja pian alkaa myös miettiä mikä laji poikaa innostaa eniten harrastusmielessä. Miksei siis hypätä sieltä kentän laidalta itse mukaan ja ottaa hiki pintaan omien lasten kanssa.

Useasti vanhempia näkee eri lajeissa kentän laidalla makkaranpaisto/talkoohommissa ja moni kokee muutenkin helppona, että joku muu liikuttaa omia lapsia. Tätäkään ei tietty voi yleistää, mutta kyllä uskallan väittää, että tämän päivän kiireiset ihmiset useasti mielellään luovuttavat lasten liikuttamisen jollekkin muulle ja lähtevät omiin hommiinsa. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta kuinka moni lapsi olisikaan innoissaan jos oma vanhempi osallistuisi mukaan liikuttavaan ”leikkiin”. Uskallan veikata, että aika moni.

Helsingin varhaiskasvatusviraston asiantuntija Nina Onufriew kannustaa vanhempia liikkumaan yhdessä lasten kanssa.

”Tärkeintä on, että liikunta tuottaa iloa molemmille. Lapsesta näkee aika nopeasti, onko hänellä intohimoa samaan lajiin kuin vanhemmalla. Toisaalta usein, jos vanhempi on innostunut jostakin, lapsestakin tuntuu kivalta olla mukana.” -HS.fi

Yhteisiä ohjattuja liikuntamuotoja löytyy useimmista kaupungeista. Mikä onkaan mukavampaa kuin nuhjata lähekkäin lapsen kanssa nassikkapainissa tai heittäytyä sylikkäin pyörteen vietäväksi uimaleikkikoulussa. Hyppiä yhdessä esteitä Parkour-koulussa tai hoitaa vaikka viisaita hevosia yhdessä tuumin.

Lasta voi liikuttaa myös ilman ohjausta. Perinteisiä talvilajeja ovat luistelu, hiihto, metsäretket talvisissa maisemissa kuuman juoman kera, seikkailu meren- tai järvenjäälle, pulkkamäki, lumityöt ja lumisten hahmojen rakentelu tai vaikka piiloleikki pimeällä lamppujen kera. 3-4-vuotiasta voi myös motoristen taitojen puitteissa kokeilla viedä vaikka laskettelurinteeseen ja harjoitella yhdessä ensimmäisiä laskuja vaikka lapsi aikuisen jalkojen välissä. Niin me ollaan opeteltu aikoinaan laskemaan rinteitä.

Napakan pakkasen päivänä voi suunnata sisätiloihin sillä erilaiset sisäleikkipuistot ovat vakiinnuttaneet asemansa myös täällä Suomessa. Mukaan temppuradalle tai trampoliinille pääsee myös vanhempi ja me käytiin testaamassa Helsingissä erästä sellaista. Me oltiin Mikon kanssa aivan loppu kun Milan olisi vielä halunnut jatkaa riehumista puistossa usean tunnin jälkeen. Tuosta reissusta lisää tulevissa postauksissa :).

Lapsi on tyytyväinen yllättävän pieneen, mutta jaksaa kyllä liikuttaa vanhempaansa enemmän kuin tarpeeksi. Huh mulla oli selkä aivan märkänä myös viikonlopun luisteluretken jäljiltä. Milanin ensimmäinen kerta meni todella hienosti eikä edes hermot palaneet tuolla reissulla äidiltä eikä pojalta. Kuinka hieno (ja rankkaa!) oli myös jakaa niitä ensiaskelia luistimilla oman poikansa kanssa. Ei tässä auta kuin lähteä luistin ostoksille, sillä omassa lapsuudessani katselin kateellisena lasten vanhempia jotka osasivat luistella. Minä haluan olla sellainen vanhempi vaikka sitten parilla mustelmalla varustettuna :D. Kiitos veljen perheelle, että olitte osa-aika yh:n apuna tuolla kentällä <3!

Liikkumisen iloa koko perheelle toivotellen

Iisa

 

merenkainalossa blog